0
Вход и Регистрация
14 Дни право на връщане
Безплатна доставка за електроинструменти при поръчки на стойност над 69.99 лв

Ръководство на потребителя за употреба на керамични плочки

13/03/2023
Александър Мермерски
Ръководство на потребителя за употреба на керамични плочки

УПОТРЕБА НА КЕРАМИЧНИ ПЛОЧКИ

При закупуването на керамични плочки от магазините на Строймаркет Инекс е хубаво да се запознаете със следните характеристики и особености на продукта:

  1. Водопоглъщаемост на керамичните плочи

Водопоглъщането е процентът от масата на водата, абсорбирана от плочката. Номиналният размер е размерът, който определя продукта. (Например: 33x33, 25x33, 45x45, 30x60, 60x60 и т.н.) Работният размер е размерът на плочката, който трябва да съответства на номиналния размер, в рамките на предварително определени вариации (Например: O – A – B – C – D – калибри и вариации на калибър). Истински размер: Размерът, получен чрез измерване на плочката.

Керамичните плочки се класифицират по методи на производство и процент водопоглъщаемост. Що се отнася до водопоглъщането (E), процентите се класифицират като:

* Глазирани гранити (ниска водопоглъщаемост) = Група BIa, E ≤ % 0,5

„Плочки с водопоглъщаемост под 0,5%“

* Подови плочки (ниска водопоглъщаемост) = Група BIb, % 0,5 < E ≤ 3

„Плочки с водопоглъщаемост между 0,5% - 3%“

* Стенни плочки (висока водопоглъщаемост) = Група BIII, E > % 10

„Плочки с процент на водопоглъщане над 10%“

Споменатите стандарти на ЕС определят толеранса на размера, физичните и химичните състояния и качеството на повърхността.

  • Тоналност и калибър

Основните оплаквания на клиентите по отношение на плочките са разликите в тоналността или размера, забелязани по време или след поставянето на плочките. Основните причини за тези оплаквания са;

***разлики в тоналността, причинени от прилагането на различни производствени дати или различни оцветени плочки на един и същи продукт заедно,

*** разлики в размера, причинени от използване на различни калибрирания на един и същ продукт заедно.

За да се избегнат тези проблеми, плочките, които ще бъдат приложени към едно и също пространство, трябва да бъдат с един и същ КОД НА Тоналност и КОД НА Калибриране. Складовите работници и товарните оператори трябва да бъдат обучени за това, а клиентите трябва да бъдат предупредени за тези разлики. (Съдържанието на всяка палета принадлежи към една и съща тоналност и калибриране.)

Например:

Някои продукти се произвеждат в произволен принт и имат разлики в принта (ефекта) и следователно може да имат разлики в тоналността. Плочките, произведени в произволни цветове имат различни щампи, ефекти в различните плочки. Това е специфично за продукта, направена умишлено, за да се постигне естествен вид, когато плочката се налепи.

Така че тези продукти не трябва да се възприемат като продукти със смесена тоналност или дефекти. Освен това, според стандартите, дори първокачествените материали могат да имат минимални тонални разлики, причинени от изпичане.

  • Важни моменти, на които да обърнете внимание

Поради грешки, допуснати по време на лепене или използването на плочките, крайните клиенти може да пропуснат да прочетат хигиенните характеристики. Поради тези причини трябва да се вземат под внимание следните забележки:

• Важно е машината за рязане на плочки да е гъвкава и за предпочитане сертифицирана.

• Площта на повърхността, която ще се покрива, трябва да се измери преди нанасяне.

• Преди нанасяне трябва да се прочетат внимателно тоналността, калибровката, маркировката за тип и качество.

• Различните тоналности (по отношение на информацията в кутията) трябва да бъдат разделени и останалите елементи трябва да бъдат заменени

• По време на нанасяне използването на пластмасов чук е задължително.

• При приготвянето на фугиращата смес трябва да се спазват инструкциите на опаковката.

• Ако има планетарен проблем върху плочката или повърхността (проблем с изравняването), той трябва да бъде отстранен преди нанасяне.

• След полагането на плочките трябва да се поставят дистанционери на фугите. Това ще остави пространство между плочките за нанасяне на фуги.

• Плочките трябва да се полагат на разстояние минимум 2-3 мм.

• Керамиката трябва да се нанася отдолу (нагоре (по стени). Започването отгоре може да доведе до плъзгане на плочките и да попречи на правилното полагане.

• Използването на фугираща смес е задължително. Възможно е да има промени в обема на плочката поради топлина или движение на сградата във времето. Ако не се използва фугираща смес, цялата сила поради тези движения ще бъде приложена върху плочката, което ще я отлепи от повърхността или ще създаде отлепвания от глазура по краищата на плочката.

• Местата трябва да бъдат запълнени в рамките на 24-48 часа след приключване на нанасянето. Излишъците трябва да се вземат с помощта на шпатула, 20-30 минути след нанасяне на фугиращата смес и повърхностите на плочките трябва да се почистят с гъба.

• Ако срещнете някакви проблеми, преди или след полагането на плочки, моля, свържете се с вашия търговец на дребно или компания, за да поискате тяхното мнение.

• Един кашон плочки трябва да бъдат запазени, за да помогнат за разрешаването на възможен бъдещ проблем.

• Когато предявявате рекламация, не забравяйте да посочите име на продукта, дата на производство, тоналност, калибър и информация за качеството.

• Всички видове замърсявания по повърхността на плочките трябва да се почистват със стандартни препарати за почистване и премахване на петна. Не се препоръчва използването на остри предмети, тежки киселини или основи.

• Не се приемат рекламации относно повърхностни грешки след полагането на плочките.

  •  ЧЕСТИ ПРИЧИНИ ЗА ОПЛАКВАНИЯТА НА КЛИЕНТА И ЗАБЕЛЕЖКИ

Контролът на качеството не е само за решаване на проблеми, но и за да се гарантира, че те няма да се появят отново. Причини за оплаквания могат да бъдат в:

• Производителя на плочки

• Лице, отговарящо за избора на плочки (архитекти, дизайнери, майстори и др.)

• Търговци на дребно

• Машини за поставяне на плочки (професионални или хоби)

• Самия потребител

4.1 Производителя:

Производството на плочки има определени вътрешни и международни стандарти. Продуктите, които са изпратени на пазара, трябва да отговарят на тези стандарти. Въпреки всички тези стандарти и контроли, плочките все пак трябва да бъдат проверени, преди да бъдат поставени. Проблеми, които са свързани с производството, не могат да бъдат решени за прилагани плочки.

4.2 Когато избираме плочки:

Продуктите трябва да бъдат избрани правилно според целта на употреба.

• Стенните плочки имат висока порьозност и никога не трябва да се използват навън или на места, където има риск от замръзване. Например гланцирана плочка не трябва да се избира за повърхност с висок трафик.

• Плочки с висока водопоглъщаемост никога не трябва да се използват на открито.

4.3 Търговците на дребно:

Търговците на дребно трябва да познават добре керамиката. Особено информацията за кутиите като калибър, тоналност, качество, дата на производство и т.н. трябва да бъде внимателно проучена. Ако има грешки в това, спазването на всички други правила няма да промени нищо относно резултатите.

Керамичните плочки са технически произведени материали. Плочките са чупливи предмети и трябва да се носят и пренасят внимателно.

4.4 Машини за рязане на плочи

Майсторите са ключовите лица, които осигуряват безпроблемен, дълготраен, естетичен вид, който се очаква от положените плочки. Трябва да се има предвид през цялото време, че плочките са технически произведени промишлени материали и следването на препоръките на производителя и правилното приложение по отношение на естеството на използваната плочка е от съществено значение. За да дадем няколко примера за това приложение; отлепени плочки, проблеми с тоналността, неестетичен вид, дефекти и др.

Керамичните плочки трябва да се нанасят върху повърхността с подходящо лепило и на минимум 2-3 mm разстояние. Лепилото трябва да се нанесе върху повърхността хомогенно.

4.5 Потребителите

Плочките ще бъдат дълготрайни, ако потребителите обърнат внимание, особено когато почистват плочките. Заваряването трябва да се избягва на места с керамични повърхности. Поне не трябва да пръскат върху плочката. Термичните удари и условията на замръзване трябва да се избягват за места с керамични плочки.

  • Техническа информация

Ако имате нужда от повече информация или разяснения може да посетите нашия website – www.inex-bg.com

magnifier