0
Вход и Регистрация
14 Дни право на връщане
Безплатна доставка за електроинструменти при поръчки на стойност над 69.99 лв

СЪВЕТИ ЗА МАЛКАТА БАНЯ

16/11/2022
Александър Мермерски
СЪВЕТИ ЗА МАЛКАТА БАНЯ

В съвременните маломерни жилища малка квадратура за жалост е отредена и на банята. Обикновено, тя не надвишава 3 кв.м и в тях трябва оптимално да се подредят задължителнитe мивка, тоалетна чиния, душово пространство, бойлер, шкафче за тоалетни принадлежности, закачалки за кърпи и отоплителен уред.

Разбира се, хубаво би било наличието на екстри като вана, биде, сушилня за хавлии, допълнителни шкафчета, кош за пране и т.н. За тях, обаче, в голяма част от случаите място няма и с това трябва да се примирите.

Дали сте решили да преобразите старата си баня или ви предстои да направите нова, ето няколко идеи, които могат да ви бъдат полезни в оптимизирането на вашия миниатюрен „спа център”:

 1. Пространството ще бъде оптически по-голямо, ако банята изглежда подредена. Това може да се постигне посредством позициониране на тоалетна чиния, мивка и душ в един ред още на етап проектиране.
 2. Ако в съседство има друго санитарно помещение с налично отводняване, изведете бойлера там. Освен, че ще освободи един немалък обем, това преместване значително ще подобри визията на вашата баня.
 3. Изберете стенна и подова керамика в светли цветове, близки до естествените. Бялото, както и меките, пастелни тонове отразяват светлината и създават илюзия за по-просторно помещение.
 4. Използвайте фризовете и декоративните пана с мярка! Малкото пространство не търпи присъствието на много пъстрина.
 5. Погрижете се осветлението да е достатъчно силно и добре разпределено. Задължително позиционирайте осветително тяло в близост до огледалото.
 6. Избягвайте монтирането на вана в маломерната баня. Вместо нея отделете душово пространство с прозрачно стъкло или прозрачна найлонова завеса. Това ще създаде на пода в банята непрекъснат вид и ще избегнете визуално стесняване на обема.
 7. Отлична алтернатива на бидето в малката баня е монтирането на вградена смесителна батерия и малък душ за интимна хигиена в близост до тоалетната чиния. Това ви позволява да се възползвате от комфорта на класическото биде, без да заемате допълнителен обем от помещението.
 8. Ако една от стените на банята позволява, изградете в нея ниша и позиционирайте мивката с шкафчето там. В случай, че това е невъзможно, изберете компактна мивка с малък стенно закрепен шкаф под нея.
 9. Поставете плъзгаща или отваряща се навън врата. По този начин ще съумеете да спестите още малко пространство.
 10. Бъдете внимателни в използването на силни контрасти и ярки цветове. Ограничете ги предимно в акцентите – хавлии, подови постелки или друг дребен елемент на декора.
 11. Това, което е добре познат факт, но не бих пропуснала отново да го отбележа е магията на огледалото. Сложете възможно по-голямо огледало. Разпръсквайки светлината в различни посоки и отразявайки предметите в дълбочина, то оптически разширява помещението.
 12. И накрая, банята ще изглежда визуално по-просторна, ако я поддържате чиста, спретната и подредена. За целта изведете от нея всичко излишно и приберете колкото може повече неща в шкафове.
magnifier